Nem szentségtörés ez. Miért várnánk meg a legfinomabb ünnepi ételekkel magát az ünnepet, ha már hamarabb kedvünk szottyan rájuk? Például a házikolbász vagy a füstölt oldalas élvezetét kár volna a karácsonyi napokra korlátozni. Magától értetődő persze, hogy akkor viszont „kötelező” mindazok számára, akik szeretnek finoman és hagyományos jó ízlés szerint étkezni.
továbbA hazai kolbásznak nem kell félnie a megmérettetéstől. Sokszor hallottam már olyan nemzetek büszke fiaitól, akik szintén nem vetik meg a jó kolbászt – olaszoktól, németektől, sőt baszkoktól –, hogy a magyarhoz hasonlót ritkán esznek. (Azt azért nem merték elismerni, hogy nincs is párja!)
továbbA „Tóalmási” az a márkanév, amiről a házi kolbászt nem csak vidéken, hanem a nagyvárosokban is ismerik. A remek füstölt szalonnát és egyéb ínyenc termékeket kínáló Tóalmási egyik legnagyobb érdemeként éppen azt tartja számon a szaksajtó, hogy az igazi magyar házi kolbászt ott is elérhetővé teszi, ahol egyébként (jobb híján!) a globalizált világ egyformasága jellemzi az étkezési kultúrát.
továbbMindig másféle kolbászt vásárolsz, vagy csak úgy megszokásból dobod be kosaradba a kezed ügyébe esőt, amikor a nagyáruházi hűtőpulthoz értél? Ha lelkesedés nélkül pakolsz a kosaradba, akkor még valószínűleg nem kóstoltál igazi kolbászt.
továbbHa azt mondom, „császárszalonna”, nem csak a felnőttek nagy kedvencét neveztem meg. A gyerekeknél jobban senki sem szereti a hasát, és ez így is van jól. Külön szerencsémnek tartom, hogy mennyiszer láttam már finom kolbászfalatkákat, császárszalonna katonákat falatozó kis rózsapír királykisasszonyokat és alig néhány éves, délceg hercegfiket.
továbbVajon hányan mondhatják ezt? „Ettem én már olyan kolbászt, amitől majdnem vega lettem. Csak nevében volt az kolbász, ízében mintha a fűrészpor keveredett volna a gumihússal. Jobb nem beszélni róla. Más kolbászok meg egészen jók is lehetnének akár, mert legalább részben húsból vannak, csak éppen a tömeggyártásra és az importra néha jellemző tartósítószeres, túlsózott, ízfokozott mellékízük felejthetetlen.”
tovább