Hírek

Mi a jó kolbász titka?

Vajon hányan mondhatják ezt? „Ettem én már olyan kolbászt, amitől majdnem vega lettem. Csak nevében volt az kolbász, ízében mintha a fűrészpor keveredett volna a gumihússal. Jobb nem beszélni róla. Más kolbászok meg egészen jók is lehetnének akár, mert legalább részben húsból vannak, csak éppen a tömeggyártásra és az importra néha jellemző tartósítószeres, túlsózott, ízfokozott mellékízük felejthetetlen.”

Kolbászban nem lehet csalni

Ez egy olyan műfaj, amiben lehetetlen az embereket félrevezetni. Hiába minden adalékanyag és ízfokozó, ha egyszer az igazit valaki megkóstolja. Soha többé nem tér vissza a hamis kolbászra, ami csak nevében az, de húst és valódi fűszert alig látott, nem beszélve gasztronómiai élvezetről.

Ezen a téren az emberek a gyomrukkal szavaznak már évszázadok óta. Méghozzá évszázadok óta ugyanúgy szavaznak.

A magyar húsételeket nem a kimondhatatlan nevű, egy tucat szótagos adalékanyagok tették világhírűvé, hanem az a hagyományos előállítási mód, ami, bár kevésbé alkalmas a tömegtermelésre és a gyors legyártásra, de természetesebb, eredeti ízeket garantál.

Kőfüstölőben készül az igazi

Amikor szakvéleményt kérnek tőlünk, mi a Tóalmásinál azt szoktuk mondani idegen szóval, hogy tisztán „funkcionalista üzemkoncepciót” képviselünk.

Mit jelent ez?

Magyarán annyit tesz, hogy úgy készítjük az ételt, mint a nagyapáink. Mert mi nem úgy gondoljuk, hogy a hagyományon változtatni, toldozni-foltozni kell, hanem azt a régi mesterektől annak legjobb formájában elsajátítani és követni.

Ez a szakácsművészet titka, nem a folytonos újítás.

Kőfüstölőnkben ezért olyan húsok készülnek a magyarok asztalára, amilyet csak a legnagyobb ínyencek, Jókai és Mikszáth ehettek egykor a hagyományos receptek alapján.

Egy jó kolbászos reggeli

Reggelire úgy be kell lakni, mint a királyok, mert a nap hosszú, és sok a rohanás. Nem este kell a gyomrot megtölteni mindenféle sebtiben vásárolt gyorsétellel, hanem a reggelinek kell megadni a módját.

Mintha az ember kaszálni menne: még a nagyvárosban is így érdemes nekimenni a napnak. Egy szalonnás rántottával, finom házi szendviccsel a hasban másként látja az ember a világot, és úgy megy neki a feladatainak, mint akinek meg is van az ereje végigvinni azokat. Ilyen erőt ad a valódi húsétel.

Vissza a hírekhez
Mi a jó kolbász titka?
Vissza a tetejére