Receptek

Töltött káposzta

Hozzávalók (4-6 személyre)

  • 0,5 dl olaj,
  • 10 dkg Tóalmási füstölt tokaszalonna,
  • 2 vöröshagyma,
  • 50 dkg darált sertéshús,
  • 20 dkg párolt rizs,
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma,
  • 1 tojás,
  • só,
  • őrölt fekete bors,
  • majoranna,
  • 8 savanyúkáposzta-levél,
  • 1 kg savanyúkáposzta,
  • 1 evőkanál pirospaprika,
  • 25 dkg Tóalmási füstölt kenyérszalonna,
  • 5 dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 csokor kapor.

a sütéshez:

  • bő zsiradék.

Elkészítés

  1. Az olajon a kis kockára aprított füstölt szalonnát zsírjára sütjük, a finomra vágott hagymát megfuttatjuk rajta, majd a felét darált hússal, a párolt rizzsel, a zúzott fokhagymával, a tojással összedolgozzuk, sóval, borssal és majoránnával ízesítjük.
  2. A káposztalevelek vastag erét kivágjuk, a töltelékkel mindegyiket egyformán megtöltjük, felcsavarjuk és a két végét befelé hajtjuk, nehogy szétessen.
  3. Nagy lábas alját kiolajozzuk, a kimosott káposzta kétharmadát az alján szétterítjük, majd a pirított hagyma másik felét rátesszük és a pirospaprikával meghintjük. A töltött káposztákat beletesszük és a maradék káposztával betakarjuk, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi.
  4. Megsózzuk, felforraljuk, majd lefedve, kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Azután a töltelékeket kiemeljük. 3 dl tejfölt a liszttel simára keverünk és a levét behabarjuk. Felforraljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.
  5. A töltelékeket visszarakjuk és tálalásig melegen tartjuk. A szalonnát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, beirdaljuk és bő zsiradékban megsütjük, majd pirospaprikába mártjuk. A finomra aprított kaprot beleszórjuk, a maradék tejföllel meglocsolva friss kenyérrel kínáljuk.

Töltött káposzta
Vissza a tetejére