Receptek

Töltött káposzta

 

Hozzávalók (4-6 személyre)

 

  • 0,5 dl olaj

  • 10 dkg Tóalmási füstölt tokaszalonna

  • 2 vöröshagyma

  • 50 dkg darált sertéshús

  • 20 dkg párolt rizs

  • 2 gerezd zúzott fokhagyma

  • 1 tojás

  • őrölt fekete bors

  • majoránna

  • 8 savanyúkáposzta-levél

  • 1 kg savanyúkáposzta

  • 1 evőkanál pirospaprika

  • 25 dkg Tóalmási füstölt kenyérszalonna

  • 5 dl tejföl

  • 1 evőkanál liszt

  • 1 csopor kapor

a sütéshez:

  • bő zsiradék

 

Elkészítés

  1. Az olajon a kis kockára aprított füstölt szalonnát zsírjára sütjük, a finomra vágott hagymát megfuttatjuk rajta, majd a felét darált hússal, a párolt rizzsel, a zúzott fokhagymával, a tojással összedolgozzuk, sóval, borssal és majoránnával ízesítjük.
  2. A káposztalevek vastag erét kivágjuk, a töltelékkel mindegyiket egyformán megtöltjük, felcsavarjuk és a két végét befelé hajtjuk nehogy szétessen.
  3. Nagy lábas alját kiolajozzuk, a kimosott káposzta kétharmadát az alján szétterítjük, majd a pirított hagyma másik felét rátesszük és a pirospaprikával meghintjük. A töltött káposztákat beletesszük és a maradék káposztával betakarjuk, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi.
  4. Megsózzuk, felforraljuk, majd lefedve, kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk. Azután a töltelékeket kiemeljük. 3 deci tejfölt a liszttel simára keverünk és a levét behabarjuk. Felforraljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.
  5. A töltelékeket visszarakjuk és tálalásig melegen tartjuk. A szalonnát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, beirdaljuk és bő zsiradékban megsütjük, majd pirospaprikába mártjuk. A finomra aprított kaprot beleszórjuk, a maradék tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel kínáljuk.
Töltött káposzta
Vissza a tetejére