Hozzávalók 4 személyre
- 40 dkg nagykocka tészta
- 1 vöröshagyma
- 3 evőkanál Tóalmási sertészsír
- 3 tojás
- 1 csokor petrezselyem
- só
- őrölt fekete bors
- 50 dkg főtt Tóalmási füstölt házi sonka vagy tarja
a kikenéshez:
- 1 evőkanál Tóalmási sertészsír
- zsemlemorzsa
a mártáshoz:
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 2 tojássárgája
- 3 dl tejszín
- só
- őrölt fehér bors
Elkészítés
- A tésztát sós, forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. A megtisztított és finomra vágott hagymát a megolvasztott zsíron megpirítjuk.
- A tojások sárgáját a tejföllel simára keverjük, majd a finomra aprított petrezselyem felével és a pirított hagymával összeforgatjuk.
- Sóval, borssal ízesítjük. A sonkát ledaráljuk, majd a főtt tésztával együtt a hagymás tojásba keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztás keverékbe forgatjuk.
- Hőálló tálat vajjal kikenünk és morzsával megszórjuk, majd a tésztát beleterítjük. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük (légkeveréses sütőben 165 C), a tésztát beletesszük és 35-40 perc alatt megsütjük. A mártáshoz a zúzott fokhagymát a vajon megfuttatjuk és a maradék petrezselyemmel megszórjuk.
- A tojások sárgáját a tejszínnel gőz fölött kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. Azután a megfuttatott fokhagymát belekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. A megsült tésztát a mártással meglocsolva kínáljuk.
Egy adag: 4227 kJ/1011 kcal