Receptek

Tejfölös-sonkás kocka fokhagymás mártással

Hozzávalók 4 személyre

  • 40 dkg nagykocka tészta
  • 1 vöröshagyma
  • 3 evőkanál Tóalmási sertészsír
  • 3 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt fekete bors
  • 50 dkg főtt Tóalmási füstölt házi sonka vagy tarja

a kikenéshez:

  • 1 evőkanál Tóalmási sertészsír
  • zsemlemorzsa

a mártáshoz:

  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • őrölt fehér bors

Elkészítés

  1. A tésztát sós, forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. A megtisztított és finomra vágott hagymát a megolvasztott zsíron megpirítjuk.
  2. A tojások sárgáját a tejföllel simára keverjük, majd a finomra aprított petrezselyem felével és a pirított hagymával összeforgatjuk.
  3. Sóval, borssal ízesítjük. A sonkát ledaráljuk, majd a főtt tésztával együtt a hagymás tojásba keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztás keverékbe forgatjuk.
  4. Hőálló tálat vajjal kikenünk és morzsával megszórjuk, majd a tésztát beleterítjük. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük (légkeveréses sütőben 165 C), a tésztát beletesszük és 35-40 perc alatt megsütjük. A mártáshoz a zúzott fokhagymát a vajon megfuttatjuk és a maradék petrezselyemmel megszórjuk.
  5. A tojások sárgáját a tejszínnel gőz fölött kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. Azután a megfuttatott fokhagymát belekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. A megsült tésztát a mártással meglocsolva kínáljuk.

Egy adag: 4227 kJ/1011 kcal

Tejfölös-sonkás kocka fokhagymás mártással
Vissza a tetejére