50 dkg főtt Tóalmási füstölt házi sonka vagy tarja
a kikenéshez:
1 evőkanál Tóalmási sertészsír
zsemlemorzsa
a mártáshoz:
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál vaj
2 tojássárgája
3 dl tejszín
só
őrölt fehér bors
Elkészítés
A tésztát sós, forró vízben kifőzzük, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük. A megtisztított és finomra vágott hagymát a megolvasztott zsíron megpirítjuk.
A tojások sárgáját a tejföllel simára keverjük, majd a finomra aprított petrezselyem felével és a pirított hagymával összeforgatjuk.
Sóval, borssal ízesítjük. A sonkát ledaráljuk, majd a főtt tésztával együtt a hagymás tojásba keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztás keverékbe forgatjuk.
Hőálló tálat vajjal kikenünk és morzsával megszórjuk, majd a tésztát beleterítjük. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük (légkeveréses sütőben 165 C), a tésztát beletesszük és 35-40 perc alatt megsütjük. A mártáshoz a zúzott fokhagymát a vajon megfuttatjuk és a maradék petrezselyemmel megszórjuk.
A tojások sárgáját a tejszínnel gőz fölött kevergetve mártás sűrűségűre főzzük. Azután a megfuttatott fokhagymát belekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. A megsült tésztát a mártással meglocsolva kínáljuk.