Receptek

Rizottó tarjával és rántott májjal

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 dl húsleves vagy zöldségleves
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 30 dkg rizs
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 dl főzőtejszín
  • 15 dkg főtt Tóalmási füstölt tarja
  • 20 dkg csirkemáj
  • 2-3 dkg hideg vaj
  • 3 dkg parmezán sajt

a bundázáshoz:

  • liszt
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa

a sütéshez:

  • Tóalmási házi zsír vagy olaj

 

Elkészítés

  1. A levest egy külön edényben, előre felmelegítjük és a rizottó készítése alatt mindvégig melegen tartjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne forrjon.
  2. A hagymát finomra vágjuk és egy kevés olajon 3-5 perc alatt üvegesre pároljuk. A rizst beleszórjuk (nem mossuk meg) és 1-2 percig kevergetjük, hogy a szemeket az olaj bevonja.
  3. A borral felöntjük és addig főzzük kevergetve, míg az összes folyadék el nem párolog róla. Ezután a tejszín hozzáadjuk és merőkanállal annyi forró levest öntünk a rizsre, amennyi éppen csak ellepi. Közepes lángon kevergetve főzzük, amíg a rizs felszívja a levest, majd ezt az öntözgetést-főzést ismételgetjük türemlesen kb. 15 percig. Akkor jó, ha a rizsszem kívül már lágy, de ráharapva még érezzük a fogunk alatt.
  4. A kockára vágott tarját az olajban megpirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük. A májat lehártyázzuk, majd a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
  5. A bundázott májat forró zsiradékban aranybarnára sütjük. Végül a hideg vajkockákat, a pirított tarját és a parmezán sajtot lendületes mozdulatokkal a rizottóba keverjük, majd a rántott máj kíséretében azonnal tálaljuk.

Egy adag: 2850 kJ/682 kcal

Rizottó tarjával és rántott májjal
Vissza a tetejére