Hozzávalók 6 személyre
- 80 dkg fehérbab,,
- 80 dkg Tóalmási füstölt házi sonka,
- 2 babérlevél,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 mokkáskanál szemes fekete bors,
- 2 nagy vöröshagyma,
- 4 evőkanál Tóalmási sertészsír,
- 20 dkg árpagyöngy,
- 1 kiskanál só,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál Tóalmási sertészsír,
- 6 főtt tojás.
Elkészítés
- A babot átválogatjuk, megmossuk és bő vízben egy éjszakára beáztatjuk.
- A sonkát bő vízben megfőzzük. A főzőlevet babérlevéllel, a fokhagymával és a borssal ízesítjük.
- A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és a zsíron üvegesre pirítjuk.
- Azután a leszűrt babot rátesszük, majd a sonka főzőlevével felöntjük. Amikor már félig megpuhult, az árpagyöngyöt hozzáadjuk.
- Megsózzuk, de számítsunk arra, hogy a füstölt hús is sós. Ha szükséges, az elpárolgott főzővizet pótoljuk, de keverni nem szabad.
- A lisztet egy kevés zsíron barnára pirítjuk, hideg vízzel simára keverjük és a sóletet sűrítjük vele, majd készre főzzük.
- Amikor kész, szeletekre vágott sonkával és főtt tojással adjuk asztalra.
Egy adag: 2904 kJ/695 kcal