Receptek

Forgácsfánk

Hozzáavalók kb 20 darabhoz

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 tojássárgája
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál rum
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só

a sütéshez:

  • bő Tóalmási sertészsír

a tálaláshoz:

  • 2 csomag vaniliás cukor
  • 20 dkg baracklekvár

 

Elkészítés

  1. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk majd a tojások sárgájával, a tejföllel, a rummal, cukorral és egy kevés sóval összegyúrjuk.
  2. A tésztát cipóvá formázzuk és 20-30 percig pihentetjük. Azután nyújtódeszkán háromszor kinyújtjuk, hajtogatjuk végül 3-4 mm vastagra nyújtuk.
  3. Hullámos pengéjű derelyevágóval tenyérnyi téglalap alakú darabokra vágjuk. Mindegyiket hosszában néhányszor bemetsszük, majd a tésztacsík végét vágáson áthúzzuk.
  4. A fánkok mindkét oldalát bő, forró zsírban aranysárgára sütjük, majd rácsra téve jól lecsepegtetjük. Tálaláskor a forgácsfánkokat vaniliás cukorral meghintjük.

Egy darab 683 kJ/163 kcal

Forgácsfánk
Vissza a tetejére