Receptek

Forgácsfánk

Hozzávalók kb. 20 darabhoz

  • 30 dkg liszt,
  • 10 dkg vaj,
  • 5 tojássárgája,
  • 1,5 dl tejföl,
  • 2 evőkanál rum,
  • 5 dkg cukor,
  • 1 csipet só.

a sütéshez:

  • bő Tóalmási sertészsír.

a tálaláshoz:

  • 2 csomag vaniliás cukor,
  • 20 dkg baracklekvár.

Elkészítés

  1. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a tejföllel, a rummal, cukorral és egy kevés sóval összegyúrjuk.
  2. A tésztát cipóvá formázzuk és 20–30 percig pihentetjük. Azután nyújtódeszkán háromszor kinyújtjuk, hajtogatjuk végül 3–4 mm vastagra nyújtuk.
  3. Hullámos pengéjű derelyevágóval tenyérnyi téglalap alakú darabokra vágjuk. Mindegyiket hosszában néhányszor bemetsszük, majd a tésztacsík végét a vágáson áthúzzuk.
  4. A fánkok mindkét oldalát bő, forró zsírban aranysárgára sütjük, majd rácsra téve jól lecsepegtetjük. Tálaláskor a forgácsfánkokat vaniliás cukorral meghintjük.

Egy darab 683 kJ/163 kcal

Forgácsfánk
Vissza a tetejére