Hozzáavalók kb 20 darabhoz
- 30 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 tojássárgája
- 1,5 dl tejföl
- 2 evőkanál rum
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
a sütéshez:
a tálaláshoz:
- 2 csomag vaniliás cukor
- 20 dkg baracklekvár
Elkészítés
- A lisztet a vajjal összemorzsoljuk majd a tojások sárgájával, a tejföllel, a rummal, cukorral és egy kevés sóval összegyúrjuk.
- A tésztát cipóvá formázzuk és 20-30 percig pihentetjük. Azután nyújtódeszkán háromszor kinyújtjuk, hajtogatjuk végül 3-4 mm vastagra nyújtuk.
- Hullámos pengéjű derelyevágóval tenyérnyi téglalap alakú darabokra vágjuk. Mindegyiket hosszában néhányszor bemetsszük, majd a tésztacsík végét vágáson áthúzzuk.
- A fánkok mindkét oldalát bő, forró zsírban aranysárgára sütjük, majd rácsra téve jól lecsepegtetjük. Tálaláskor a forgácsfánkokat vaniliás cukorral meghintjük.
Egy darab 683 kJ/163 kcal