Receptek

Farsangi fánk

Hozzávalók (12 darabhoz)

 

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 3 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 8 tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • fél citrom reszelt héja
  • 10 dkg erdei gyümölcslekvár

a sütéshez:

  • Tóalmási sertészsír

 

Elkészítés

 

1. A lisztet nagy keverőtálba szitáljuk, a közepébe kis fészket készítünk, az élesztőt belemorzsoljuk, melyet egy kevés langyos tejjel és a cukorral összekeverünk.

2. Amikor az élesztő felfut, a maradék tejet, a tojások sárgáját, az olvasztott margarint, a porcukrot, a rumot, a reszelt citromhéjat a tésztához adjuk, és egy kevés sóval megszórjuk.

3. Előbb kézzel összegyúrjuk, majd fakanállal jól kidolgozzuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Azután tiszta konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen megkelesztjük.

4. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A tésztából nagy pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki, a közepébe mélyedést nyomunk, és bő, forró zsiradékban aranysárgára sütjük. A zsiradékból kiemelve jól lecsepegtetjük.

5. Tálaláskor a fánkok mélyedését simára kevert erdei gyümölcslekvárral megtöltjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.

Farsangi fánk
Vissza a tetejére