Receptek

Csülkös bableves

Hozzávalók ( 6 személyre)

 

  • 4 evőkanál olaj
  • 3 vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál csemege pirospaprika
  • 1 egész Tóalmási füstölt nyers hátsó csülök egy éjszakára vízbe áztatva
  • 2 babérlevél
  • 60 dkg száraz tarkabab, egy éjszakára vízbe áztatva
  • a csipetkéhez
  • 2 tojás
  • 2 só
  • kb 15 dkg liszt 

 

Elkészítés

 

1. Bográcsban a felhevített olajon a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott
fokhagymát megfuttatjuk.
 
2. A pirospaprikával megszórjuk, majd egy kevés vízzel felöntve kiforraljuk. 2
liter vízzel felöntjük, a csülköt beletesszük, babérlevéllel és sóval ízesítjük,
majd félig megpároljuk. Ha a víz elpárolog, folyamatosan pótoljuk.
 
3. Közben a csipetkéhez a tojást egy kissé megsózzuk, és annyi liszttel
összedolgozzuk, amennyit felvesz. A tésztából kis darabkákat csipkedünk,
és lisztezett tálcára szórjuk.
 
4. Amikor a hús félig megpuhult, az előző este beáztatott, majd leöblített
babot beletesszük, ha szükséges, utánaízesítjük, és készre főzzük.
 
5. Mielőtt a leves elkészülne, a csipetkét beleszórjuk, és pár percig
tovább főzzük.
 
6. Tálaláskor a bablevest tejföllel meglocsolva gazdagítjuk. Kívánság szerint
erős paprikát is adhatunk hozzá.
Csülkös bableves
Vissza a tetejére