Hírek

Kedvenc bűnünk, a kolozsvári szalonna

Egyre több helyről hallhatja, hogy a zsír nem is annyira hizlaló és egészségtelen, mint eddig gondoltuk. Megannyi kutatás bizonyítja, hogy egy szelet kolozsvári szalonna bátran elfogyasztható, hiszen jóval kevesebb kalóriát visz be vele a szervezetébe, mint egy tányér tésztával.

A mai szalonnák zsírtartalma jóval kevesebb, mint a 100 évvel ezelőttieké, köszönhetően a modern állattartásnak és a manapság levágott karcsúbb sertéseknek.

A füstölt szalonnát imádók tehát fellélegezhetnek, nem kell teljesen lemondaniuk a kedvencükről, akkor sem, ha egészségesen szeretnének étkezni.

Hogyan fogyasztható a legegészségesebben a kolozsvári szalonna?

A szalonna karakteres ízével több ételhez is remekül illik. Pont e miatt az íz miatt nem kell belőle sokat fogyasztania. Elég kis mennyiségben, csak az íze kedvéért hozzáadnia az ételekhez.

Zöldségekkel. A legegészségesebb, ha sok zöldséggel fogyasztja, amiket a szalonna kisült zsírjában is lehet pirítani, így valóban egészséges és finom köretet kaphat.

Csirkemellel. Kolozsvári szalonna szeletekkel tűzdelve, vagy baconnel betekerve, bárhogy is készít el bizonyos húsokat, biztos, hogy sokkal omlósabb és finomabb lesz az étel, ráadásul nem is hizlal.

Kenyérrel. Ugyan nem a legdiétásabb fogás, de néha-néha egy nyári sütögetés alkalmával bátran fogyaszthatja, ennyi zsírra a szervezetének is szüksége van.

A legkedveltebb szalonnáink

  • angolszalonna: a sertés hátszalonnájával együtt érlelt csont nélküli karaj, általában füstölni szokták.
  • kolozsvári szalonna: hasonlóan a szintén kedvelt császárszalonnához, ez is oldalasból készül, de sózás és pácolás után füstölik főzés helyett.
  • sós szalonna: a disznó hátából készült szalonna, ezt több hétig sózzák, így végzik a tartósítását is.
  • bacon: a bacon nem más, mint a kolozsvári szalonna, csak bőr nélkül, általában vékonyra szeletelve, pácolva kapható.

Miért is nem lehet ellenállni?

A szalonnát azért kedveljük olyan nagyon, mert már a sütés közben keletkező illata is ellenállhatatlan.

Ennek kémiai magyarázata is van: Maillard-reakciónak hívják, ilyenkor magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással aromaanyagokat kibocsájtva, melyek szinte kábulatba ejtenek bennünket.

Ezért is olyan ellenállhatatlanok a baconös ételek vagy a kolozsvári szalonna. Szerencsére nem kell lemondani róla.

Kis mennyiségben bátran fogyaszthatja, hiszen számos kedvező hatása van a szervezetre.

A Tóalmási Húsüzletben mindent tudnak a kolozsvári szalonna készítésének titkáról.

Vissza a hírekhez
 Kedvenc bűnünk, a kolozsvári szalonna
Vissza a tetejére