Hírek

Császárszalonna, amit kár lenne nélkülözni

Ha a szalonnáról van szó, akkor sokunknak egyből az utánozhatatlan íze, a nyári sütögetések hangulata és illata jut az eszünkbe, de valószínűleg ezen kívül a sok-sok plusz kiló is egyből beugrik. Legyen szó egy ínycsiklandó császárszalonna szeletről, vagy tokaszalonnáról, egyből arra asszociálunk, hogy nagyon finom, de egészségtelen, ezért kétszer is meggondoljuk, hogy vásárolunk-e, igaz?

Pedig az aggodalom felesleges: a császárszalonna akár egészséges is lehet!

Miért is egészséges valójában egy ízletes császárszalonna?

A szalonna a sertés zsírszövete, melyet az állat feldolgozásakor lefejtenek, talán ezért jut az eszünkbe egyből negatív dolog róla. Ugyanakkor, ha belegondol, már a nagyszüleink és dédszüleink is előszeretettel fogyasztották, mégis mindenhol azt halljuk, hogy 50 éve az emberek egészségesebbek voltak.
Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a szalonnának rengeteg jótékony hatása is van:

  • erősíti az immunrendszert, mivel arachidonsavat tartalmaz. Egy szelet császárszalonna elfogyasztásával nem hogy növelni fogja a koleszterinszintjét, de akár csökkenheti is azt;
  • szelént tartalmaz, ami csökkenti az oxidációt, így a dohányosok számára is pozitív tulajdonságai lehetnek;
  • a zsírok kis mértékben jótékony hatással vannak a szívre és a gyomorra is, ezért mértékkel nyugodtan fogyaszthatja;
  • a mesterségesen (táplálékkiegészítőkkel) bevitt D-vitamin felszívódásához elengedhetetlen. Természetesen itt is igaz a mérsékletesség.

Azon kívül, hogy az immunrendszerre jótékony hatással van, a szalonnazsírt évek óta használják ízületi fájdalmakra, fogfájásra, gyulladásokra is, mivel nyugtatja a gyulladt felületeket.

Mikor nem ártalmas a zsíros ételek fogyasztása?

Ha tudatosan szeretne étkezni, esetleg diétázik, akkor a legjobb, ha reggelire fogyasztja el a császárszalonna-adagját.

A nap első étkezése a legfontosabb, hiszen energiát ad az egész napra, bármennyit is eszik, a nap folyamán ledolgozza azt.

Nem hogy nem ajánlott, de egyes táplálkozási tanácsadók javasolják is, hogy a reggelink zsírban gazdag legyen, mivel ezek az ételek mind a szénhidrátok, mind a zsírok anyagcseréjét fokozzák.

A legjobbat a legjobb helyről

Ha biztosra szeretne menni, és valóban egészséges, a régi hagyományok szerint készült szalonnát szeretne vásárolni, akkor kerüljön személyes kapcsolatba az eladóval, a termék készítőjével.

A tóalmási szalonnák, így a császárszalonna készítése során sem használunk mesterséges adalékanyagokat.

Vissza a hírekhez
Császárszalonna, amit kár lenne nélkülözni
Vissza a tetejére