Receptek

Tepertős pogácsa

Hozzávalók kb 16 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 25 dkg Tóalmási töpörtyű
  • 10 dkg Tóalmási sertészsír
  • 1 dl tejföl
  • őrölt fekete bors
  • 1 tojássárgája
  • fél evőkanál köménymag

 

Elkészítés

  1. Egy kevés lisztet langyos tejben elverejük, az élesztőt belemorzsoljuk, majd simára dolgozzuk.
  2. A kobászt nem túl hideg helyen megkelesztjük. A lisztet nyújtódeszkára szórjuk, a kovászt, a tojást, a darált töpörtyűt az olvasztott zsírt és a tejfölt hozzáaadjuk. A pogácsa tésztáját sóval, borssal ízesítve jól összegyúrjuk.
  3. Ha a massza túl kemény lenne, egy kevés vízzel vagy tejjel lazítjuk. A tésztát rövid pihentetés után kinyújtjuk, majd néhányszor - 10 perces időközönként - összehajtjuk.
  4. Végül megfelelő vastagságúra nyújtuk a tetejét kereszt irányban késsel sűrűn bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A pogácsákat sűtőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk, a tetejüket kenőtoll segítségével a felvert tojássárgájával megkenjük és a köménymaggal megszórjuk. Rövid pihentetés után 180C-os sütőben szép pirosra sütjük.

Egy darab 1351 kJ/323 kcal

Tepertős pogácsa
Vissza a tetejére