Receptek

Tepertős pogácsa

Hozzávalók kb. 16 darabhoz

  • 50 dkg liszt,
  • 1 dl tej,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1 tojás,
  • 25 dkg Tóalmási töpörtyű,
  • 10 dkg Tóalmási sertészsír,
  • 1 dl tejföl,
  • só,
  • őrölt feketebors,
  • 1 tojássárgája,
  • fél evőkanál köménymag.

Elkészítés

  1. Egy kevés lisztet langyos tejben elvkeverünk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd simára dolgozzuk.
  2. A kovászt nem túl hideg helyen megkelesztjük. A lisztet nyújtódeszkára szórjuk, a kovászt, a tojást, a darált töpörtyűt, az olvasztott zsírt és a tejfölt hozzáaadjuk. A pogácsa tésztáját sóval, borssal ízesítve jól összegyúrjuk.
  3. Ha a massza túl kemény lenne, egy kevés vízzel vagy tejjel lazítjuk. A tésztát rövid pihentetés után kinyújtjuk, majd néhányszor – 10 perces időközönként – összehajtjuk.
  4. Végül megfelelő vastagságúra nyújtuk. A tetejét keresztirányban késsel sűrűn bevagdossuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A pogácsákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk, a tetejüket kenőtoll segítségével a felvert tojássárgájával megkenjük és a köménymaggal megszórjuk. Rövid pihentetés után 180°C-os sütőben szép pirosra sütjük.

Egy darab 1351 kJ/323 kcal

Tepertős pogácsa
Vissza a tetejére