Hírek

Hogyan kell a kolbászt tárolni?

Ahogy minden füstölt terméket, a kolbászt is száraz, hűvös és szellős helyen kell tárolni persze fellógatva. A legjobb hely erre a kamra, padlás vagy a pince. Ha erre nincs lehetőség, a hűtőszekrény is jó megoldás. Mire figyeljen?

A nagy melegben minden étel sokkal gyorsabban megromlik, ezért is különösen fontos a különböző húsok megfelelő tárolása. Vásárlás után minél hamarabb tegyük hűtőszekrénybe. Fontos, hogy a kolbász szellőzni tudjon, így sokkal tovább őrzi meg az ízeket.  Ebben segít, ha csomagolás nélkül tároljuk.

Még ehető a kifehéredett külsejű kolbász?

Ha a kolbász kívülről penészedik, nem kell aggódni, nincs semmi baja. Ez a nemes penész nem ártalmas az egészségre. A nem tetsző részt egyszerűen csak le kell dörzsölni a kolbász felületéről fogyasztása előtt. A sófoltokkal is hasonlóan kell eljárni, mint a fehérpenésszel.
Ha a kolbászon zöldpenészt találunk, a termék már fogyasztásra nem alkalmas!


Kolbásztörténelem – tárolás régen

A házikolbászt a régi időkben a padláson és a kamrában tartották. A parasztházak különlegessége pont a tető anyagában rejlett.  A nádtetős házak padlása télen megvédte a kolbászokat a fagyástól, nyáron pedig a romlástól.

A tárolás másik kedvelt módja volt, hogy a kész, megfüstölt házikolbászokat a kamrába vitték. A kamra szellőzőablakát a hűvösebb időszakban nyitva tartották, a nyári melegben pedig éppen ellenkezőleg, bezárva, sőt betömve kellett tartani. Csak éjszakára hagyták kicsit szellőzni a helyiséget.  Így akadályozták meg, hogy a hús kiszáradjon.


A kamrát gyakran meszelték, és folyamatosan tisztították, így védték a kolbászokat a különböző kártevőktől. Ahol csak kis mennyiségű kolbászt tárolnak, ott még manapság is gyakorolják a tárolás ilyen módját.

A jól elkészített, hagyományosan füstölt és tárolt vastagkolbász akár 2 évig is elállt, és megtartotta a zamatosságát. Így a régi idők háziasszonyai mindig meg tudtak tartani egy pár szálat az új vágásig. Általában ezzel kínálták reggel az éhes bölléreket. Az ajándékba kapott házikolbász igazi csemegének számított, mindenki szívesen fogadta. Ha egy gazda család köszönetet szeretett volna mondani egy köztiszteletben álló személynek a szolgálataiért, „kolbász-tiszteletdíjat” adott.

A színhúsból készült, hagyományos módszerekkel készített kolbász manapság is igazi kuriózum.

Ha szeretne valódi, adalékanyag-mentes, tradicionális ízvilágú terméket venni, válasszon a Tóalmási kolbászok közül.

 

 

Vissza a hírekhez
Hogyan kell a kolbászt tárolni?
Vissza a tetejére